Informatie meningokokken

Zoals u waarschijnlijk weet is recent de vaccinatiecampagne meningokokken ACWY voor 14-jarigen aangekondigd in oktober 2018 en zal die voor jongeren ouder dan 14 jaar in 2019 volgen. Uitgebreide informatie kunt u vinden op https://rijksvaccinatieprogramma.nl/

Buiten de campagne om is een meningokokken ACWY-vaccinatie ook aan te raden bij mensen met a- of hyposplenie (geen milt of vrijwel geen milt) en bij mensen met complementdeficiënties (en hierdoor verminderde weerstand). Mocht u tot 1 van deze risico groepen behoren dan kunt u zich bij uw huisarts melden voor een vaccin. Wel dienen wij te vermelden om te informeren of de vaccinatie vergoedt wordt door uw zorgverzekeraar.

Voor overige (leeftijds-)groepen is het niet direct noodzakelijk om zich te laten vaccineren vanwege het uiterst kleine risico. Voor mensen die zich op eigen initiatief en voor eigen kosten toch willen laten vaccineren, is het vaccin wel te bestellen. De beschikbaarheid van het vaccin op de vrije markt is erg wisselend, waardoor het op sommige momenten niet verkrijgbaar is via de apotheek.


15-10-2018